46 Nieuwe sociale huurwoningen volgens het Simpl-i concept

In slechts een half jaar tijd verrijzen aan de Scharkamp en de Finne in Joure 46 nieuwe sociale huurwoningen voor Accolade. Door uitgekiende voorbereiding en slimme standaardprocessen, sluiten de verschillende bouwfasen naadloos op elkaar aan. Uitvoerder Jan Willem de Bruin bewaart de rust op de bouwplaats, zodat iedereen op tijd zijn werk kan doen.

Van casco tot huisnummers

Een bezoek aan de 46 nieuwe sociale huurwoningen voor Accolade voelt als een reis door de tijd. De naakte woningblokken direct naast de bouwkeet zijn net opgetrokken uit beton. De grijze schuine kappen tekenen zich als scherp af tegen de blauwe hemel, net als de vakmannen op de 2e verdieping. Iets verderop heeft dezelfde woning zijn indeling gekregen – woonkamer, twee slaapkamers, een badkamer en tweede toilet. Aan het einde van de straat zijn de door de architect ontworpen huisnummers al in de gevel gemetseld. “Dit is op-en-top ons Simpl-i concept”, vertelt uitvoerder Jan Willem de Bruin. “In het voortraject is alles uitgedacht en zijn problemen getackeld. Hier op de bouw kunnen we gewoon bouwen.”

Achter elkaar door

De gebruikte materialen zijn onderhoudsarm en hebben een lage footprint. Jan Willem zorgt ervoor dat iedereen op tijd zijn werk kan doen. “De grootste uitdaging is zorgen dat het treintje blijft lopen, zodat alle mijlpalen gehaald worden.” Een belangrijke mijlpaal is de oplevering van het geheel deze zomer, en onderweg daarnaartoe het wind- en waterdicht maken van de woningen. Hoe krijgt Jan Willem, als regisseur op de bouwplaats, dat voor elkaar? “Iedereen tevreden houden. Dat zit soms in heel kleine dingen. De jongens willen bijvoorbeeld graag dat de dakpannen op een bepaalde locatie geleverd worden, zodat ze er bij het aanbrengen minder werk van hebben.”

 

Ervaring en rust

Jan Willem begon 20 jaar gelden bij Jorritsma als timmerman en werd later voorman. Sinds een paar jaar is hij uitvoerder. Zijn rustige karakter en praktijkervaring zorgen voor een ontspannen sfeer op de bouwplaats. Hij voelt aan wat er nodig is. “Je moet alles goed voor elkaar hebben en ook voor rede vatbaar zijn. Als de planning rechtsom zegt, maar het komt iedereen beter uit om het linksom te doen, dan doen we dat, als de mijlpalen maar gehaald worden.”

Dezelfde jongens

Als uitvoerder was Jan Willem ook betrokken bij de samenstelling van het team. “We proberen steeds dezelfde jongens in hetzelfde werk te houden. Ze zijn wel breder inzetbaar, hebben alle kennis en kunde in huis. De een heeft voorkeur voor utiliteit, de ander voor renovatie. Deze jongens hebben meer met nieuwbouw.” Jan Willem houdt zelf ook het meest van sloop- en nieuwbouwprojecten. “Ik vind het mooi om samen zo efficiënt mogelijk nieuwe woningen neer te zetten. Ervoor zorgen dat het voor iedereen leuk is.”