Bouwen met zorg voor de omgeving

 

De boerderij uit de vroege 20e eeuw is niet meer, en ook de ambulancepost die erin was gevestigd heeft inmiddels elders onderdak gevonden. Het terrein van ’t Harste 10 in Sneek is zo goed als leeg. Het enige dat nog boven het maaiveld uitsteekt: drie palen en drie bijbehorende hamers. Vandaag wordt de ceremoniële eerste paal geslagen van wat 48 zorgappartementen voor dementerende ouderen gaan worden.

De traditionele palenfundering zit inmiddels al in de grond. Het merendeel wordt opgetrokken uit kalkzandsteen, met op de derde etage een aanbouw vanuit een houtskelet en een dakterras. Hoewel het één complex is, bestaat het eindresultaat uit twee zelfstandig opererende woningen voor ieder 24 bewoners,  De Thuismakers. Uitvoerder Auke Kramer legt uit dat dit project onder de gedragscode Bewuste Bouwers valt. “Qua geluid en organisatie van de bouwplaats houden we zo veel mogelijk rekening met de omgeving.”

20230713 JORRITSMA t Harste Sneek Eerste Paal 21

Uitvaartcentrum
Op deze locatie vraagt zeker de geluidsoverlast gezien de buren om extra aandacht: op nummer 8 zit uitvaartcentrum Talitha Koem gevestigd. Auke: “Daar hebben we goed contact mee. Als ze aangeven dat er een dienst is, dan gaat de heimachine uit en doen we even anderhalf uur rustiger aan.” De lijst met bijzondere buren houdt daar echter niet op: aan de overkant zit een kinderboerderij en een verzorgingstehuis, even verderop een scholengemeenschap en een ROC, en ook het Antoniusziekenhuis ligt op een steenworp afstand. Een brievenbus bij de ingang van de bouwplaats nodigt hen uit om eventuele klachten en opmerkingen door te geven.

Auke speelt daarbij een keer per dag voor postbode, maar daar houdt zijn takenpakket niet op. Het pand wordt opgeleverd met een BREAAM Very Good-duurzaamheidscertificaat voor het realiseren van een duurzaam gebouw met een minimale milieu-impact. “Ik let er op dat we een milieubewuste, veilige en verantwoorde werkomgeving hebben.”