De bouw gaat voor de wind aan het
IJsselmeer

 

In eigen land genieten van zon en strand zonder dat je er je huis voor uit hoeft? Het kan binnenkort in Workum aan het IJsselmeer, waar Jorritsma Bouw werkt aan 28 prachtige strandappartementen.

Voorman Bert Groen kijkt uit over een winderig Workums strand, terwijl op de achtergrond de bouw gestaag vordert. Onder zijn hoede worden er drie woonblokken opgeleverd van elk twee etages: de Boeier, de Botter en de Blazer. Hij zal het na oplevering nog gaan missen. “Een bouwlocatie zoals deze kom je niet vaak tegen. Dat IJsselmeer op de achtergrond, die weidse vergezichten, dat geeft het project wel wat extra’s. En het maakt je trots op je werk.”

Tegelijkertijd moet je je als voorman natuurlijk niet blindstaren op het uitzicht. Het werk gaat door, en zijn strakke planning moet ervoor zorgen dat alles in juiste banen loopt. “Er lopen hier veel partijen door elkaar heen. Efficiënt plannen, weten wat je van elkaar kunt verwachten, het hoort er allemaal bij.”

Zoals vaker bij projecten van Jorritsma, verloopt de bouw getrapt om ervoor te zorgen dat de verschillende vaklieden elkaar niet in de weg zitten en het werk door kan blijven gaan. Blok 2 en 3 zitten tot aan kerst 2022 nog in de ruwbouwfase, terwijl blok 1 al een stap verder is. Tegelzetters, monteurs en installateurs lopen af en aan om de afbouw te voltooien.

Werken aan het IJsselmeer brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. De wind staat er vaak net een standje harder dan gewenst, en ook het strand kan soms vrij letterlijk zand in de machine strooien. Desalniettemin loopt het project keurig op schema, en verwacht Bert de strandappartementen in april 2023 op te kunnen leveren. Dan kan men in Workum genieten van woningen die van alle gemakken voorzien zijn op een van de mooist denkbare locaties van Friesland. Het enige dat ontbreekt ligt helaas buiten de controle van de vaklui: een lekker strandweertje.