De witte motor

Midden in de polder werkt Jorritsma Bouw aan een nieuw koelhuis voor huismerkmelk in alle supermarkten

Tussen de ver strekkende open velden van de polder wordt de horizon verrijkt met hoog strekkende silo’s en imposante bouwwerken. Eén van die bouwwerken is het nieuwe koelhuis van Farm Dairy dat onder toezicht van uitvoerder Klaas Willem de Bruijn uit de grond wordt gestampt. Op een relatief kleine bouwplek deelt Jorritsma de beschikbare ruimte met de klant en andere bouwpartners. ‘’Het is wel echt afstemmen, want de fabriek moet ten alle tijden doordraaien’’.

Wanneer een klant 24 uur per dag, 7 dagen per week de huismerk-melk voor alle grote supermarkten produceert, komt daar in de praktijk het een en ander bij kijken. Koeltrailers die verspreid over het terrein staan, afgewisseld met constant vrachtwagenverkeer maakt volgens De Bruijn voor een complex, maar dynamisch bouwproject.

Die koeltrailers dienen momenteel nog als noodzakelijke opslag van de melk die Farm Dairy naar verschillende supermarktketens vervoert. Het huidige koelhuis werkt goed, maar is niet groot genoeg meer voor de enorme hoeveelheid melk die goed gekoeld moet blijven.

De basis van het nieuwe, grotere koelhuis staat al. De komende weken wordt de huidige staalconstructie aangevuld met beklede gevels, sandwichpanelen en is de constructie binnen enkele weken wind- en waterdicht. De fundatiebalken en het betonwerk voor de komende laadkuil wordt gebouwd door Jorritsma zelf. Samen met aannemers Wiegers, TSV, Manning en Roma zorgt De Bruijn ervoor dat alles volgens plan wordt uitgevoerd en leidt hij het project in goede banen. ‘’Het zijn diverse partijen, maar wel partijen waar we vaker mee samenwerken’’.

De grootste uitdaging ligt volgens de Bruijn in het delen van de beperkte fysieke ruimte. ‘’Er zijn natuurlijk verschillende ploegen, en dat vergt dan wel wat afstemming’’. De onderlinge contacten zijn goed dus daarin zitten wat de Bruijn betreft geen problemen. De fabriek draait natuurlijk continu en het is van belang dat dat ook zo blijft.

De uitvoerder is zich er goed van bewust dat hij en collega’s in principe te gast zijn op het terrein van Farm Dairy. Het gebeurt dan ook geregeld dat de grenzen van de enclave van Jorritsma Bouw ruimte moeten maken voor koeltrailers. Het tegenovergestelde is de uitvoerder ook niet vreemd. Beide partijen hebben belang bij elkaars voortgang, en dat wordt dan ook weerspiegeld in de dagelijkse werkzaamheden.

Juist in het passen en meten zit voor De Bruijn de uitdaging. ‘’Bouwkundig is de constructie van zo’n hal niet heel spannend, maar de wisselwerking tussen ons en de fabriek maakt het werk leuk.’’