"Het draait als een geoliede machine"

Henk Rozema is in 1998 als stagiair begonnen bij Jorritsma, en heeft sindsdien nooit meer omgekeken. Van het prille begin met een stageproject bij de bouw van de Rabobank aan de Drachtster A7 groeide hij door in zijn rol als werkvoorbereider. Daarna ging hij door naar het projectmanagement en nu is hij divisiemanager. Hij is als Divisiemanager Wonen de man achter het Simpl-I bouwconcept.

“Zeventig tot tachtig procent van onze klanten in de woningbouw bestaat uit woningcorporaties. De betaalbaarheid van woningen, dat weet iedereen, staat momenteel enorm onder druk. Op een gegeven moment dachten wij: Jorritsma gaat het anders doen. Zaken standaardiseren, werken met vaste teams, waardoor we het proces efficiënter kunnen inrichten. Uiteindelijk wil je het geheel zo optimaliseren dat het draait als een geoliede machine.”

“Het is absoluut een andere tak van sport dan je in de industrie tegenkomt, maar om het met oog op de planning en de continuïteit allemaal binnen de gestelde kaders rond te krijgen, dat brengt ook weer zo zijn uitdagingen met zich mee. Simpl-I is daar ons antwoord op.“

“Dat we binnen de gestelde kaders en budgetten toch creatief maatwerk kunnen leveren, dáár ligt de kracht. Een paar weken terug was ik bij een woningcorporatie die 46 woning wilde laten bouwen en daar verschillende aannemers voor had uitgenodigd. Andere aannemers werken met fabriekswoningen; als je een voordeur 20 centimeter naar links of naar rechts wil hebben, kost dat direct bakken vol geld. Wij zijn zo flexibel dat we dergelijke aanpassingen eigenlijk zonder meerprijs kunnen leveren. Daar win je het op. Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen, of werken met hout in plaats van steen voor een CO2-neutraal project in Leeuwarden: je moet de techniek even anders invullen, maar het is allemaal mogelijk binnen de bestaande werkwijze.”

“Je merkt dat de naam Simpl-i rond begint te zingen in de bouwwereld. Dat we een modelwoning naast ons hoofdkwartier hebben staan, helpt ook enorm: mensen krijgen er eenvoudiger een beeld van, en je kunt zaken eenvoudig uitleggen.”