Nieuwe melkontvangst van FrieslandCampina in Workum

Geen bouwproject, of -proces is hetzelfde; dat is ons door de gehele organisatie, van calculator tot uitvoerder, wel bekend. Zeker in het industriële segment krijg je te maken met een keur aan specialiteiten en nuances die je allemaal goed moet overzien om samen een object af te leveren dat staat, op verschillende niveaus. In Workum staat zo’n project, waar we hard toewerken naar de oplevering van de melkontvangst die we bouwen in opdracht van FrieslandCampina. We spreken af met Jent Stokje, onze uitvoerder op het project die overduidelijk meer dan genoeg kaas heeft gegeten van de complexiteiten die hier een rol spelen.

Nog voordat we iets kunnen vragen vouwt Jent een projectplan voor ons uit: “Kijk”, opent hij enthousiast. “Als Jorritsma Bouw pakken wij hier het bouwkundige pakket op van de nieuw te realiseren melkontvangst. Een mooie opdracht waarbij we nieuwe losmogelijkheden en opslagcapaciteit creëren voor de diverse melkstromen. Dat samen met een energie gebouw, leidingstraten, leidingbrug, melkontvangst- en distributiegebouw.”

Bij deze nieuwbouw komen veel specialistische aspecten samen wat moet uitmonden in een nieuwe en duurzamere melkontvangst die de opslagcapaciteit vergroot voor het aantal soorten melk. De soorten melk worden in Workum ook verwerkt tot een eind product in de bestaande zuivelfabriek. De bestande fabriek en de nieuwbouw melkontvangst wordt gescheiden door publiekelijk water, de rauwe melk moet dus over het water getransporteerd worden (middels leidingbrug) van losplaats naar zuivelfabriek.

“Dit specifieke bouwproces bestaat uit diverse aspecten waarbij elke aspect zijn eigen specialiteit heeft. Op zo’n project heb je veelal snel te maken met grond- waterbouw, bouwkundige aspecten beton en staal, equipment, procesinstallaties en afwerkingen gebouwen (binnen & buiten), buitenvloeren (al dan niet chemie bestendig) en alle terrein verhardingen en inrichting. Er was en is samenwerking nodig om tot gewenst resultaat te komen! Door deze goede constructieve samenwerking met FrieslandCampina en diens overige onderaannemers realiseren wij een mooi project wat aan de huidig gestelde eisen voldoet en realisatie binnen gestelde tijd. Nu naderen we het einde van dit project.” Aldus Jent.

Een zuivelindustrieproject van formaat dus waar de koeien ruim een jaargeleden stonden te krazen in de wei.

Jent: “De vooraf gestelde milestones waren zeker een uitdaging, iedere keer zijn we door samenwerking geslaagd, het resultaat mag er zijn ! ”