Woningcorporatie Elkien wilde het wijkvernieuwingsproject Schieringen in Leeuwarden als ketensamenwerking aanpakken. Onder het motto: ‘meer voor minder’. Als ‘huisaannemers’ richtten Jorritsma Bouw en Bouwgroep Dijkstra Draisma speciaal voor dit project een vof op. Het project wordt in drie fases gerealiseerd:

1e fase: 44 woningen (start mei 2015, oplevering november 2015);

2e fase: 14 woningen, flat van 11 verdiepingen met 63 appartementen (start januari 2016);

3e fase: flat van 4 verdiepingen met 29 appartementen (start 2017).

Ketensamenwerking

We zaten als vof vroeg in het traject aan tafel, waren betrokken bij de architectenselectie en hadden inbreng in het ontwerp. TWA architecten ontwierp de 58 grondgebonden woningen inclusief aankleding kavel. VNL architecten ontwierp beide flats in BIM 3D. Wij organiseren sloop, vergunningentraject voor nieuwbouw, grondsanering, engineering, bouw en infrastructuur.

Deze ketensamenwerking levert veel voordelen op. Er is een uitstekende overlegstructuur met alle partijen. We werken met de boeken open en zorgen voor inzicht, ook in de financiën. Een manier van werken die ons bijzonder goed bevalt. Je houdt vinger aan de pols wat betreft het budget en kunt in de planning rekening houden met elkaar. Elkien maakt gebruik van onze knowhow en ervaring, waardoor we op de meest efficiënte manier kunnen werken. En we doen er ook nog graag een schepje bovenop, bijvoorbeeld met energiezuinig bouwen.

Energiezuinig

De flats en woningen hebben een epc van 0,0 waar 0,4 was gevraagd. Warmtepompen en zonnepanelen in de appartementen maken daar een gasaansluiting overbodig. De woningen worden voorzien van zonnepanelen. Ze hebben een hoogwaardige schil (Rc 7).

Planning en afstemming

De planning en afstemming zijn cruciaal, mede omdat bewoners van te slopen woningen steeds onderdak gebracht moeten worden. Er zijn meerdere informatieavonden geweest. Samen met Van der Wiel uit Drachten maakten we een infrastructuurplan om de wijk bereikbaar te houden. O.a. door noodbestrating aan te leggen. Nutsbedrijven grepen de wijkvernieuwing aan om nieuwe kabels en leidingen te leggen.

Prefab en tunnelbouw

Mede door de materiaalkeuze verloopt het bouwproces vlot. De kwaliteitsbewaking is erg efficiënt door het gebruik van ED-controls. Daarbij wordt met behulp van tablets of smartphones inzichtelijk gemaakt wat er nog moet gebeuren. Het systeem biedt een goede manier van communicatie tussen alle partners. Eventuele actiepunten – foto en/of tekst – worden direct uitgezet bij de juiste personen.

Voor de woningen is na het heiwerk een prefab fundering gelegd met daarop een betonskelet met een prefab kap. De kozijnen worden kant-en-klaar afgedicht afgeleverd en gemonteerd. De gevels worden gemetseld.

Bij de flats passen we tunnelbouw toe, we kunnen twee woningen per dag storten. Dit systeem wordt in Noord-Nederland niet vaak gebruikt; het loont vooral bij grotere projecten, zoals de flat van 11 verdiepingen.