Stap voor stap naar de Olympische Spelen

Jorritsma Bouw vliegt regelmatig met enorme snelheden over het water. Ons logo prijkt op één van de zeilen van de catamaran van topzeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer. Vanuit La Grand Motte in Frankrijk geven zij ons een inkijkje in hun gedisciplineerde manier van leven, gedreven karakters én hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

Nog sneller

Na een intensieve trainingswinter in Nieuw-Zeeland, oneindig veel oefenwedstrijdjes en het WK in La Grand Motte zijn Bjarne en Laila klaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze hebben hun catamaran nog beter leren kennen en gewerkt aan hun snelheid bij minder wind. Laila: “Ik heb heel veel zin om alle leerpuntjes straks toe passen.” De goede vorm van het duo is ook te danken aan de financiële ondersteuning van Jorritsma Bouw. Bjarne: Dankzij onze sponsors kunnen we volle bak trainen.”

Zinnige boot

De hydrofoiling Nacra 17, ontworpen door een Nederlandse zeilbootproducent, is snel onder alle condities. Kromme zwaarden onder de boot laten Laila en Bjarne zweven over het water. Hoge snelheden zijn voor Bjarne het toppunt van geluk. Laila: “Als we megahard gaan, is Bjarne helemaal aan het joelen. Ik vind het leuk, maar ook best spannend.” Het temmen van de mooie catamaran vraagt om een uitgebreide voorbereiding en handigheid van beide bemanningsleden. Bjarne: “Je kunt niet zomaar opstappen en varen. Het is een heel technische boot, die veel onderhoud nodig heeft. We zitten bijna evenveel uren aan de kant als op het water.” Laila: We hebben veel geleerd van onze coach. Als er iets kapot is, kunnen we het zelf oplossen.”

 

Stap voor stap naar de Olympische spelen

Blijven varen
Een heldere rolverdeling en risicomanagement zijn net zo belangrijk als technisch goed varen. Laila stuurt, Bjarne bedient de zeilen. Hun onderlinge communicatie is een constante stroom van informatie en beslissingen. Omstandigheden bepalen de dynamiek. Harde wind bijvoorbeeld, of het snel ontwijken van een andere boot. Laila: “Een wedstrijd wordt gewonnen op snelheid, strategie en tactiek. We proberen ons niet druk te maken over de dingen waar we geen invloed op hebben. Eerst moet het probleem worden oplost, zodat de boot blijft varen. Op de kant komen we erop terug.”

Stap voor stap

Bjarne en Laila zeilen al zeven jaar samen, de laatste drie jaar full-time. Hun gezamenlijke droom om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen gaat deze zomer in vervulling. Hoe voelt dat? Bjarne: “Af en toe denk ik wel wauw, wat een leven, maar eigenlijk zijn we met heel kleine dingen bezig. Onze focus ligt bij wat er beter kan.” Laila: We leven met de dag. Het gaat voor ons stap voor stap.” De topzeilers genieten van de mooie plekken waar ze mogen trainen en verheugen zich op de openingsceremonie in Parijs. Bjarne: Als je de energie van al die sporters voelt.”