Werk aan de winkel

 

In Groningen-Zuid krijgt de buurtsuper een aanzienlijke facelift

 “Pois?” “Poi-es toch?” “In Sneek zeggen ze Puis, volgens mij.” We komen er niet uit, zo met z’n drietjes in de bouwkeet naast de Poiesz-supermarkt in de Groningse wijk Helpman. Projectcoördinator Jurjen Wijngaard en zijn uitvoerder ter plaatse zitten gebogen over de patat van de naastgelegen snackbar, die samen met de supermarkt en een bloemist het hart van de buurt vormen. Alle drie blijven ze open terwijl Jorritsma de voorgevel grondig verbouwt – en de grootgrutter 200 vierkante meter uitbreidt. “Ik mocht vijf dagen de winkel dichtgooien voor de bouwwerkzaamheden. Volgens mij red ik het in twee.”

Het jarenzestigcomplex aan de Savornin Lohmanlaan is merkbaar een kind van zijn tijd. Een upgrade was dan ook niet alleen visueel welkom, maar bittere noodzaak, legt Jurjen uit. “De gevel van het pand was hopeloos gedateerd. Bovendien hebben ze binnen ooit een nieuwe vloer bovenop de oude gelegd, waardoor het geheel eigenlijk veel te zwaar is geworden voor de fundering. Die toplaag wordt dus helemaal gestript.” Aan de voorzijde beginnen de contouren van de aanbouw zich duidelijk af te tekenen in de vorm van de nieuwe vloer. Het hele pand komt daarmee een paar meter naar voren. Om de toegang tot de supermarkt te garanderen, fungeert een container als voetbrug tussen stoep en schuifdeur.

20230721 JORRITSMA Poiesz Groningen 20

Passen en meten

Aan de zijkant van het pand, aan de Beethovenlaan, brengt het nieuwe laadperron ook zo zijn uitdagingen met zich mee. “Dat was voorheen een allegaartje van losse stukken beton. We hebben het volledig gesloopt en er een nieuw dock voor in de plaats gezet. Ja, dat betekende dat de leveranciers eventjes via de hoofdingang moesten.”

Het nieuwe perron functioneert inmiddels naar behoren – met één kanttekening. “De chauffeurs moeten nog wennen aan de nieuwe situatie, de vrachtwagens blokkeren regelmatig de weg. Dat levert wat schuine ogen in de buurt op, dus de Poiesz is dit nu aan het onderzoeken.” Als we weer langs de voorzijde lopen om de voetbrugcontainer te bekijken, komt de eigenaresse van de bloemenzaak net naar buiten. “Gaat vlot, hè!” merkt ze op tegen Jurjen. “Jazeker! Binnenkort ben jij aan de beurt,” lacht hij terug. Dan, geruststellend: “Maar pas na de bouwvak, hoor.”

Just-in-time delivery

Ook met de gemeente Groningen heeft Jorritsma nauw contact. “We bouwen midden in een woonwijk – en ook nog eens vrij dicht op de openbare weg. Al het boor- en heiwerk gebeurt dus in overleg met de gemeente, en als het nodig is regelen wij een paar verkeersregelaars.” Daar houdt het echter niet bij op. Bij gebrek aan ruimte voor een eigen bouwplaats heeft Jorritsma tijdelijk kamp opgeslagen op de naastgelegen stoep. We hebben er ook voor gekozen een groot deel van het bouwmateriaal bij ons kantoor op te slaan en dat steeds hierheen te brengen op basis van just-in-time delivery.”

Dat valt, zeker met de verbouwing van de zuidelijke ringweg en de daarmee gepaarde wegafsluitingen, niet altijd mee. Toch is de relatie met de gemeente goed, volgens de Winschotenaar.