18 appartementen
Homeruskwartier,
Almere

AIROH Vastgoed
Almere
2021

Project type

Over het Homeruskwartier

Het Homeruskwartier in Almere Poort is de grootste woonwijk in Nederland die door de eigen inwoners wordt ontwikkeld en gebouwd. De wijk bestaat uiteindelijk uit 3.400 woningen, waarvan ruim 1.000 in (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Deze kopers ontwikkelen zelf hun woning en kunnen zo hun eigen woonwensen realiseren. Zo krijgt iedereen een woning op maat. De wijk ligt dicht bij Amsterdam en is door de gunstige ligging en toegangswegen gemakkelijk bereikbaar.

Omgevingsmanagement
Door het bouwsysteem te optimaliseren konden we de planning finetunen. Die planning houden we graag in eigen hand, zeker op de krappe bouwlocatie waarop we hier bouwen. Omgevingsmanagement en logistiek vormen dan ook de rode draad. Just-in-time levering van het bouwmateriaal is hier essentieel. We houden tijdens de werkzaamheden veel rekening met de naastgelegen appartementen, de snackbar, de lagere school en het winkelcentrum. Zo zal er tijdens haal- en brengtijden van de school zo weinig mogelijk aan- en afvoer zijn van producten. Indien transport wel noodzakelijk is – bijvoorbeeld voor het betonstorten – zorgen we ervoor dat er begeleiding aanwezig is om alles veilig te laten verlopen.

Centimeterwerk

Om tussen twee gebouwen in te kunnen bouwen, maken we gebruik van geprefabriceerde holle wanden, waarin we na het plaatsen beton storten. Door de wapening aan de vloer te koppelen, kunnen we de wanden op een afstand van enkele centimeters langs de bestaande bebouwing plaatsen. De constructie is daarmee opzichzelfstaand. De gevelafwerking sluit naadloos aan op de naastgelegen gebouwen.

Constructieve uitdaging
Op de begane grond van het gebouw komt een commerciële ruimte. Voor de winkeleigenaar is het belangrijk dat hij een grote open ruimte krijgt waarin hij zelf de indeling kan bepalen. We hebben er daarom voor gekozen om hier wandliggers toe te passen. Dit houdt in dat de wanden van de eerste verdieping de onderliggende vloer dragen. Daardoor heeft de commerciële ruimte een grote open ruimte met een vlak constructief plafond.

Materiaalgebruik

Dit wordt een complex met een zeer eigen uitstraling. De houtskeletbouw wordt bijvoorbeeld bekleed met een aluminium gevelplaat. Voor het metselwerk gebruiken we geen doorsnee steen, maar een steen van 60 centimeter lang – drie keer langer dan normaal. Dat zorgt voor een heel bijzonder gevelbeeld.

De bouw meester
In dit werk kunnen we ons in het bouwteam eens te meer bewijzen als ‘de bouwmeester’. We werken samen met partners van wie we weten dat we goed kunnen samenwerken en met wie we afspraken kunnen maken. Met name wat betreft de onderaannemers was die opzet al eerder beproefd. Met elkaar geven we een mooie invulling aan het totaal aan bouwcomplexen in het Homeruskwartier.