24 woningen en
15 appartementen,
Lelystad

Le Clercq Planontwikkeling
Lelystad
2021

Project type

Commitment

We kunnen twee wanden per dag storten en gaan in een enorm tempo omhoog. Dat is zowel een logistieke als arbeidsintensieve uitdaging. We hebben de planning opgesteld in overleg met de opdrachtgever. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daardoor konden we ook al in een vroege fase met partners in gesprek gegaan. Dat zorgde voor commitment over de doorlooptijden in de planning.

Anders bouwen
Bouwen op de dijk betekent invloed van zowel wind als water, die een forse belasting kunnen geven op de gevels. De gemetselde gevel met aluminium kozijnen heeft een robuustheid die bouwtechnisch een beroep doet op ons vakmanschap en dat van het bouwteam. In verband met de lokale omstandigheden is er specifieke extra aandacht voor wind- en waterdicht te bouwen.

Voor het bouwen op een zeedijk gelden specifieke bouweisen. Zo mogen we tijdens het stormseizoen geen graafwerkzaamheden uitvoeren. Bovendien bouwen we ook nog eens dicht op een bestaande woonwijk en willen we trillingen voorkomen. Daarom is aanvullend grondonderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe de grondlagen in de dijk zich verhouden.

Grote niveauverschillen

De niveauverschillen in het gebouw lopen op tot drie meter. De woningen aan het begin van de straat hebben vier bouwlagen, aan het einde van de straat hebben ze er drie. Allemaal hebben ze hetzelfde dakniveau. De tussenbouwlaag verspringt in hoogte. Een heel mooi gezicht, maar logistiek en bouwtechnisch een onderdeel dat onze specifieke aandacht vraagt – en krijgt. De tekeningen zijn daarom voor het bouwtechnisch en constructief ontwerp uitgewerkt in 3D BIM.

Beste buur

Het is passen en meten op de bouw, pal tussen het water en het binnenstedelijk gebied van de kern die Lelystad vormt. Als maatschappelijke bouwer doen wij ons best om bij ieder project ‘de beste buur’ zijn. We moeten de ruimte die we hebben efficiënt gebruiken. Omdat er weinig plaats is voor opslag laten we materiaal zoveel mogelijk just-in-time leveren. Juiste afstemming van het bouwtransport zorgt ervoor dat wij zo weinig mogelijk overlast geven aan de omwonenden. Op het binnenterrein van de bouw heeft de rupskraan voldoende ruimte. Met ons maatschappelijk omgevingsmanagement doen we er alles aan om de omwonenden zoveel mogelijk te ontzien en de overlast tot een minimum te beperken.

Kopersbegeleiding

Jorritsma verzorgt ook de kopersbegeleiding voor Suyderseeboulevard. Als de tijd er rijp voor is volgen verschillende kijkmomenten. We begeleiden de kopers in het traject om de juiste keuzes te maken om hun woning op maat te maken wat betreft hun specifieke wensen en beoogde inrichting.

De toekomst
In dit project zien we een team ontstaan en zien we het project draaien zoals we dat beoogd hadden. Jongere collega’s krijgen hier onder begeleiding een kans om zich vakinhoudelijk en persoonlijk verder te ontwikkelen. Zodat ze uiteindelijk kunnen doorgroeien naar een functie die het beste bij hen past. Oudere, ervaren collega’s in het vak kunnen hun gedachten goed overdragen. Zo kunnen we laten zien waartoe we in staat zijn en waar we naartoe willen met Jorritsma Bouw.