Basisschool de
Odyssee, Almere

Gemeente Almere
Almere

Projectinformatie

Unieke vorm vraagt om goede detaillering
Het gebouw met zijn rondlopende gevels gaat fraai op in de groene omgeving. De architect heeft op een spannende manier buiten de lijntjes gekleurd door de entree op de eerste verdieping te situeren. En door het gebouw te voorzien van een dakterras/buitenlokaal, waar kinderen les kunnen krijgen in de buitenlucht. Een gevel met rondingen heeft in de detaillering extra aandacht nodig. We hebben het HSB-pakket erop aangepast om de gevraagde isolatiewaarde te borgen. Volgens het bestek moeten de binnenwanden afgewerkt worden met zgn. ‘clickwall’ – verglijkbaar met clicklaminaat. Dit systeem kan op de ronde wanden minder goed worden gemonteerd. Daarom passen we op deze plaatsen HPL toe in dezelfde structuur en kleur als de clickwall. Ook de glazen pui vormde een uitdaging, want aan de raamzijde moeten ook stopcontacten komen. Hiervoor hebben we – wederom in het voortraject – in overleg met de installateurs een goede oplossing gevonden. De installateur zal de inbouwdozen voor stopcontacten voorzien van luchtdichte manchetten om zo de luchtdichting te garanderen.

Glijbaan
Midden in het gebouw heeft de architect een glijbaan voorzien, een speelse toevoeging aan het gebouw. Vanuit een eerder project weten we dat hiervoor zeer strenge eisen gelden. In het voortraject hebben we daarom samen met de architect en de constructeur nog een extra check gedaan om er zeker van te zijn dat de glijbaan veilig kan worden gebruikt.

Deels prefab
Hoewel het ontwerp spannend is, is de bouw zelf vrij standaard en deels geprefabriceerd. Te beginnen met heiwerk, betonnen fundering en kanaalplaatvloeren. De bovenbouw is uitgevoerd in staalconstructiewerk in combinatie met houtskeletbouw gevelelementen. De binnenwanden worden opgebouwd in metalstudwanden. De buitengevel wordt strak afgewerkt met Steni beplating. Een duurzaam materiaal op basis van steencomposiet en vanwege zijn gladde oppervlak zeer onderhoudsarm.

Bouwplaats
We maken voor onze bouwplaats gebruik van dezelfde locatie als bij het project ‘71 appartementen Almere’; de school komt hiernaast. Hier is voldoende ruimte voor ons ketenpark en om te parkeren. Voor de kraanstelling kregen we een objectvergunning. De kraan zal op een aantal momenten op de weg moeten staan als er grote objecten moeten worden ingehesen. Mede met het oog daarop heeft onze uitvoerder de omgeving geïnformeerd middels flyers. Daarin kunnen de buurtbewoners lezen welke overlast ze wanneer kunnen verwachten en bij wie ze met eventuele vragen of klachten terecht kunnen.