Blikfabriek,
Heerenveen

Ausnutria en Trivium Packaging
Heerenveen
2021

Meedenken en adviseren

Als hoofdaannemer verzorgt Jorritsma Bouw de coördinatie van het gehele bouwproject. Een uitdagende opgave vanwege de zeer krappe deadline. Met interfacemanagement beheersen we de raakvlakken van bouw, procesinstallaties en gebouwgebonden installaties. Daarbij vormen onze transparante werkwijze en onze heldere communicatie de sleutel tot succes. Als hoofdaannemer zijn we gedurende het bouwproces continu in overleg met opdrachtgever Ausnutria en de diverse bouwpartners. Leidraad tijdens deze gesprekken is het 3D-model, dat we samen met Het4Kant ontwikkelden.

Duurzaam bouwen

Een van de aandachtspunten in de voorbereiding is het verminderen van de uitstoot op de bouwplaats. Samen met Ausnutria hebben we gekeken naar slimme oplossingen om deze stikstofuitstoot te verminderen. Denk aan het clusteren van transportbewegingen, maar ook de inzet van elektrische kranen, heftrucks en verreikers. Chauffeurs zetten de motor uit wanneer we meer tijd nodig hebben om te lossen. Samen maken we het verschil.

Bouwen in fases

Met 10.000 m² aan oppervlakte is de nieuwe blikfabriek een pand van formaat. Om de strakke planning waar te kunnen maken, is de bouw opgedeeld in zes fases. Daarbij hebben we een effectief bouwsysteem gehanteerd. Na het leggen van de fundering starten we meteen met de opbouw en het wind- en waterdicht maken van het gebouw, zodat we bij het storten van de betonvloer niet afhankelijk zijn van het onvoorspelbare Hollandse weer. Aan de vloer in de nieuwe blikfabriek worden hoge hygiëne-eisen gesteld. Onze uitdaging is om de vloer zo glad mogelijk te storten; de vloer wordt na het egaliseren gevlinderd. Een deel van het vloeroppervlak voorzien we van vloercoating.

Veilige bouwplaats
Aangezien het werk in de naastgelegen fabriek van Ausnutria tijdens het bouwproces gewoon doorgaat én om de veiligheid op de bouwplaats te kunnen garanderen, hebben we vooraf een doordacht logistiek plan bedacht. Daarin zijn ook de maatregelen in verband met corona meegenomen. Met onder meer verplichte rij- en looproutes en het schaften in shifts houden we de benodigde anderhalve meter afstand en waarborgen we tegelijkertijd het behalen van de planning.