Fresenius Kabi,
Emmer-Compascuum

Fresenius Kabi
Emmer-Compascuum

In Emmer-Compascuum bouwt Jorritsma Bouw samen met Fresenius, Het4Kant en IngenieursGroep Emmen aan de vernieuwde productiefabriek van Fresenius Kabi. Dit bedrijf is specialist in het produceren van levensreddende medicijnen en technologieën voor infusie, transfusie en klinische voeding. In Emmer-Compascuum worden vanaf 2021 in de nieuwe fabriek op hoog volume zakjes met klinische sondevoeding geproduceerd.

Medium care bouwen
In de bestaande fabriekshal plaatsen we 8000 m2 aan kalkzandstenen binnenwanden. Het grootste deel van deze wanden stuken en sausen we. In deze foodomgeving geldt hygiëneniveau medium care. Daarnaast zijn er enkele high care ruimtes, waar we 3500 m2 aan muur betegelen. Als ervaren bouwer voor de foodindustrie weten we als geen ander welke eisen er gelden op het gebied van hygiëne en veiligheid.

Twee labruimtes
Naast het plaatsen van de zandstenen binnenwanden realiseren we in een aanvullende opdracht een tweetal laboratoriumruimtes. Dit zijn kale ruimtes met hygiëneniveau high care, waar we de nieuwe stucwanden voorzien van een speciale tweecomponentencoating.

Going on concern
Tijdens de bouwwerkzaamheden gaat het werk van Fresenius Kabi gewoon door. Wekelijks maken we tijdens het logistieke site-overleg met de opdrachtgever en andere aanwezige bouwpartners een logistiek plan, waarin we al onze transportbewegingen in kaart brengen. Zo stemmen we de werkzaamheden op elkaar af om overlast te voorkomen. Hierbij vormt ons interfacemanagement (ook wel raakvlakkenmanagement) de sleutel tot succes. We zorgen voor een soepel verlopend bouwproces, waarbij de productie van de fabriek op geen enkel moment in gevaar komt.

3D bouwen
Samen met ingenieursbureau Het4Kant hebben we vooraf een 3D model gemaakt. Het voordeel van BIM-bouwen is dat we de informatie eenvoudig kunnen delen om conflicten tijdens de bouw te voorkomen. Ook aanpassingen tijdens het bouwproces kunnen we opslaan, zodat alle partijen hiervan op de hoogte zijn. De gehele productieaansturing vindt plaats vanuit het BIM, inclusief alle beschikbare data. Alle betrokken partijen werken met dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt.

Milestones
Gezien de strakke deadline voor het opleveren van de vernieuwde fabriekshal werken we met milestones. Dit zijn deadlines waarop bepaalde ruimtes klaar moeten zijn, zodat de installatiebouw kan beginnen. Op basis van deze milestones hebben wij een gedetailleerde planning gemaakt, zodat we met zekerheid kunnen stellen dat de deadlines worden gehaald.

Field engineering
Tijdens de verbouw van de fabriekshal werken we nauw samen met de installateur. Gedurende het bouwproces worden veel installaties alvast in de hal geplaatst. Dat vraagt om slimme field engineering, waarbij we als bouwer inspelen op uitdagingen onderweg. Een muur die alsnog verplaatst moet worden omdat de installatie niet in de ruimte past of een uitsparing maken voor een leiding: wij draaien ons hand er niet voor om.