Renovatie en verbouwing
Villa Welgelegen,
Warffum

Villa Welgelegen
Warffum

Bouwteam

We voeren de verbouwing en renovatie in bouwteam uit. De bouwteamvisie sluit perfect aan bij de wens van de opdrachtgever. Daarbij was volop ruimte om onze expertise in te brengen op gebied van duurzaamheid, optimalisaties en materialisering. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen en vernieuwen van plafonds, nieuwe ruimtes creëren en aftimmeren, ramen en kozijnen installeren en elke ruimte voorbereiden op moderne en veilige apparaten. Hergebruik van materialen, oog hebben voor het behoud van de historie en meedenken met de opdrachtgever maken dit een bijzonder project.

Betrokkenheid

Voor Villa Welgelegen wordt een open en gastvrij huis voor bewoners, familie en dorpsgenoten. Het bestuur maakt zich sterk voor een goede samenwerking met lokale organisaties. De zorgvilla krijgt daarnaast een regiofunctie: zowel bewoners als medewerkers zullen uit Warffum en omstreken komen. Een open en gastvrij huis waarin familie, dorpsgenoten en allen die dit een warm hart toedragen welkom zijn.

Daarbij is samenwerking met alle lokale organisaties een belangrijke voorwaarde voor succes. Het wooninitiatief zal daarnaast ook werkgelegenheid bieden in de regio. De informatiebijeenkomst voor de inwoners van Warffum werd door vele belangstellenden bezocht. In het weekend zijn de inwoners van Warffum en de stichting ook actief betrokken. Ze verrichten verscheidende werkzaamheden in en rondom de villa.

Hulp uit onverwachte hoek

De hulp kwam echter ook uit onverwachte hoek. De grote tuin achter de villa was deze zomer drie weken lang omgetoverd tot camping voor de ‘jongeren klusweken’. Een initiatief van drie dochters van bestuursleden. Nu door corona de zomerfestivals niet doorgaan, hadden ze tijd en zin om hier de handen uit de mouwen te steken. Zo’n veertig jongeren hielpen onder deskundige begeleiding met schilderwerkzaamheden, stenen stapelen, opruimen, tuinwerk, etc. Studenten bouwkunde uit Delft, maar ook andere jongelui uit heel Nederland hebben op deze manier op zinvolle wijze hun vrije tijd besteed. Voor de studenten was het een waardevolle ervaring. Ze konden hier meemaken hoe een restauratie in het echt verloopt. Ze zagen in de praktijk hoe een muur is opgebouwd. De timmerman legde uit hoe een balkon wordt gemaakt, de architect gaf een lezing over de renovatie, de schilder gaf tips.

Duurzaamheid

Voor het Groen Gasthuis is duurzaamheid heel belangrijk. We werken zoveel mogelijk met duurzame producten zoals gecertificeerd hout met het FSC en PEFC keurmerk. Oude betimmeringen worden  behouden en hersteld. Alle ruimtes worden gestript en aangepast aan de hedendaagse energie- en comforteisen. Er is gekozen voor hoogwaardige isolatiematerialen.