Verbouwing
Herdenkingskerk,
Amsterdam

Unie van Baptistengemeenten
Postjesweg, Amsterdam
Gereed
2017

Werkzaamheden

In de kerk moet een verdiepingsvloer worden gerealiseerd. Op deze vloer komen straks 50.000 boeken, die een enorm gewicht vertegenwoordigen. Daarnaast moet er een ruimte worden gecreëerd voor studenten. Om de vloer voldoende belastbaar te krijgen, zullen we gaten in de bestaande betonvloeren boren zodat we palen de grond in kunnen krijgen. Dan plaatsen we een staalconstructie waarop een staalplaatbetonvloer komt. Vervolgens kunnen we de wanden opbouwen.

Optimalisaties

Van te voren hebben we ter plekke bekeken waar mogelijk risico’s kunnen liggen. Zo zullen we misschien asbesthoudende materialen aantreffen. Daarnaast zijn de sloopwerkzaamheden goed in kaart gebracht.

Om onder het plafondbudget te kunnen blijven, hebben we tijdens de offerteperiode samen met een aantal co-partners de engineering ingevuld. We hebben optimalisaties kunnen doorvoeren en daarmee een passende offerte kunnen uitbrengen.

Sloopwerk

Vanbinnen is de kerk compleet gestript. Geen alledaagse, wel een inspannende klus. Het sloopwerk, inclusief de verwijdering van asbest uit de vloer en het plafond, is verricht door een erkend sloopbedrijf. Dat zorgde er ook voor dat gesloopte materialen op een verantwoorde wijze zijn afgevoerd.

Nieuwe verdieping
Om efficiënt om te gaan met de ruimte, wordt er in de kerk een nieuwe verdieping gebouwd waar een bibliotheek wordt gehuisvest. Hiervoor hebben wij in de bestaande beganegrondvloer sparingen geboord en veertien stalen buispalen geslagen. Na het stellen van de ankers is een staalconstructie opgetrokken. Op deze constructie hebben wij een staalplaatbetonvloer aangebracht; een stalen profiel met daaroverheen een laag beton, inclusief vloerverwarming. Deze vloer hebben we gevlinderd, zodat hij vlak is en klaar voor de vloerbedekking.

Begane grond

De beganegrondvloer hebben we met behulp van tempex (PS-isolatie) op één hoogte gemaakt. Op de plaats van het podium en het volwassenendoopvont – dat zich in de vloer bevond – hebben we een PS-combinatievloer gelegd die wordt afgestort. Voor het overige deel gaat het om een cementdekvloer, zodat er op de begane grond nu een compleet vlakke vloer is ontstaan – deze wordt eveneens voorzien van vloerverwarming.

Op de begane grond wordt de kerk ingericht met een kerkzaal, een toiletruimte en enkele kleinere zaal- en kantoorruimtes. In de komende periode plaatsen we de (metalstud)wanden en komt het installatiewerk aan bod. Het werk gaat volgens planning, we verwachten begin juni te kunnen opleveren.

Aanvullende opdracht

Gaande het project kwam ook de verbouwing van de bijbehorende kosterswoning bij onze opdracht. Deze was in eerste instantie niet meegenomen in de planning. Bij Jorritsma Bouw zijn we echter flexibel, zodat we de uitbreiding van de opdracht goed konden opvangen. Deze kosterswoning hebben we verbouwd voor studentenhuisvesting. Drie huurders krijgen hier vanaf juli hun eigen kamer, met een gezamenlijke living en keuken. De verbouwde woning hebben wij donderdag 29 juni opgeleverd.

We sluiten een mooi project af op een uitdagende, binnenstedelijke locatie. Dankzij zorgvuldige planning hadden we het project ook logistiek goed onder controle.