Wellantcollege,
Naarden

Naarden
2019

Sectoren

Het ontwerp

De nieuwbouw is gerealiseerd op de zogenoemde Stork-locatie in Naarden en biedt onderdak aan 330 ‘vmbo-groen’-leerlingen. Naast de school zijn dierenverblijven, een kas en een loods voor praktijklessen gevestigd. We nemen de sloop, de nieuwbouw en de buiteninrichting voor onze rekening.

In het ontwerp stonden de leerlingen en docenten centraal. Het ontwerp kenmerkt zich door ronde vormen, natuurlijke materialen en warme kleuren. De lokalen zijn ruim en licht. De school krijgt hierdoor een herkenbare identiteit met een groen karakter en een informele uitstraling. Een gebouw met een groen hart waar leerlingen en docenten zich thuis voelen.

 

Sloopfase

We slopen in een bebouwde omgeving en dichtbij het oude schoolgebouw van het Wellantcollege. Daarom hebben we vooraf een doordacht sloopplan opgesteld, waarbij we ook stofvrij werken. In overleg met de schoolleiding hebben we sloopwerkzaamheden en transport afgestemd op proefwerk- en tentamen-/examenrooster. Geluidsoverlast van sloopmachines en vrachtwagens die af en aan rijden om het puin weg te brengen hebben we op deze manier geminimaliseerd.

Circulair bouwen
We hebben het oude gebouw onderzocht op materialen die we konden hergebruiken. De stenen en het beton van het casco worden hergebruikt voor de bouwweg en dienen als fundatie voor de bestrating. Helaas waren de kozijnen niet geschikt voor hergebruik omdat er asbest aanwezig is.

Terugkijkend

We hebben schouder aan schouder gewerkt om er iets moois, groens en duurzaams van te maken, passend bij de identiteit van de school. Zo’n teamprestatie lukt alleen als je allemaal met de neuzen dezelfde kant op staat. Bij een omvangrijk project als dit heb je dat echt nodig. Wat dit project ook bijzonder leuk maakte, was de opdrachtgever die enorm betrokken was. Bedankt daarvoor, Thomas Nobel en collega’s! Wij wensen leerlingen, docenten en niet-onderwijzend personeel een heel fijne toekomst in dit mooie nieuwe gebouw.