Uitbreiding fabriek Nestlé, Nunspeet

Voor Nestlé realiseert Jorritsma Bouw in Nunspeet de uitbreiding van een fabriek waar een hoogwaardig melkpoederproduct wordt geproduceerd. Tijdens de bouw gaat de productie in de bestaande fabriek door. De factoren ‘tijd’ en ‘hygiëne’ spelen een grote rol in het bouwproces.

Hygiëne
De bouw is zover gevorderd dat het complete casco er staat. Dat bestaat vrijwel geheel uit beton: voor de vloeren, plafonds en wanden is een kleine 3000 kuub verbruikt. Hiervoor is gebruik gemaakt van Hünnebeck-bekisting. Bij de food industrie is hygiëne enorm belangrijk. Daarom wordt alles rondom gecoat. De prefab aangeleverde trappen zijn in het werk aangestort om kieren en naden te voorkomen.

Planning
We hebben in verband met het krappe tijdpad in shifts gewerkt. Tijdens de bouw proces zijn er meerdere optimalisaties doorgevoerd. Elke aanpassing wordt zorgvuldig gedocumenteerd. Onze calculator maakt dan een afprijzing die door de werkvoorbereiding wordt verwerkt en daarna bij uitvoering komt. Wegens de complexiteit van het project zijn er vijf uitvoerders bij betrokken.

Weinig ruimte
De grootste uitdaging zit hem in de beperkte ruimte die er is om te bouwen. Daarbij draait de fabriek gewoon door. Tijd en plaats zijn dan belangrijk: we stemmen het vrachtverkeer goed op elkaar af, en laten just in time leveren.

Veilig werken
Tijdens de bouwperiode hebben we een ontruimingsoefening gehouden, het hele bouwterrein is succesvol geëvacueerd. Samen met de opdrachtgever hebben we dit moment aangegrepen om het hoogste punt te vieren. En – niet zomaar iets! – het feit dat we bij dit project 100.000 ongevalsvrije uren hebben gedraaid. In een naburige uitspanning werden alle bouwplaatsmedewerkers door de opdrachtgever bedankt en getrakteerd op een drankje en een broodje hamburger.

Onze werkzaamheden zullen in januari 2017 zijn afgerond. Daarna blijven we nog enige maanden betrokken in verband met de coördinatie van overige werkzaamheden. De buiteninrichting – grondwerk, asfaltering, aanleg tuintjes etc. –  staat gepland voor de periode na de gevelsluiting.