Uitbreiding fabriek
Nestlé, Nunspeet

Nestlé
Nunspeet
Gereed
2015-2017

Hygiëne

De bouw is zover gevorderd dat het complete casco er staat. Dat bestaat vrijwel geheel uit beton: voor de vloeren, plafonds en wanden is een kleine 3000 kuub verbruikt. Hiervoor is gebruik gemaakt van Hünnebeck-bekisting. Bij de food industrie is hygiëne enorm belangrijk. Daarom wordt alles rondom gecoat. De prefab aangeleverde trappen zijn in het werk aangestort om kieren en naden te voorkomen.

Planning

We hebben in verband met het krappe tijdpad in shifts gewerkt. Tijdens de bouw proces zijn er meerdere optimalisaties doorgevoerd. Elke aanpassing wordt zorgvuldig gedocumenteerd. Onze calculator maakt dan een afprijzing die door de werkvoorbereiding wordt verwerkt en daarna bij uitvoering komt. Wegens de complexiteit van het project zijn er vijf uitvoerders bij betrokken.

De grootste uitdaging zit hem in de beperkte ruimte die er is om te bouwen. Daarbij draait de fabriek gewoon door. Tijd en plaats zijn dan belangrijk: we stemmen het vrachtverkeer goed op elkaar af, en laten just in time leveren.

Veilig werken

De fabriek bevindt zich in het dorp Nunspeet; de bouwplaats is erg krap. Standaard staan er twee torenkranen, af en toe aangevuld met een mobiele kraan. Door de korte bouwtijd zijn er op sommige momenten in die beperkte ruimte veel mensen tegelijkertijd aan het werk. Om de veiligheid te waarborgen, is een aantal veiligheidskundigen vrijgesteld om de bouwplaats continu te controleren. Jorritsma Bouw levert er één, Nestlé drie. Er zijn altijd ten minste twee veiligheidskundigen op de bouwplaats aanwezig. De veiligheid wordt verder geborgd door een pasjessysteem. Omdat het een voedingsmiddelenfabriek is, gaat het niet alleen om veilig werken, maar ook om hygiëne. Zo gelden er bijvoorbeeld ook regels voor het gebruik van etenswaren op de bouwplaats en is roken alleen toegestaan op aangewezen plaatsen.

Tijdens de bouwperiode hebben we een ontruimingsoefening gehouden, het hele bouwterrein is succesvol geëvacueerd. Samen met de opdrachtgever hebben we dit moment aangegrepen om het hoogste punt te vieren. En – niet zomaar iets! – het feit dat we bij dit project 100.000 ongevalsvrije uren hebben gedraaid. In een naburige uitspanning werden alle bouwplaatsmedewerkers door de opdrachtgever bedankt en getrakteerd op een drankje en een broodje hamburger.

Korte bouwtijd

In zestien weken tijd moet het gebouw zo’n twintig meter de lucht in. Gezien de korte bouwtijd werken we in twee ploegen. Doordeweeks van 07.00 uur tot 22.00 uur, op zaterdag tot 16.00 uur. Omdat nieuw- en oudbouw tegen elkaar aan gebouwd worden, verandert er in de logistiek van de fabriek het een en ander. Tussen de bedrijven door verrichten we daarom af en toe werkzaamheden in het bestaande deel van de fabriek. Dat kan alleen in korte periodes als de productie even stilligt. We storten er onder meer vloeren, doen het schilderwerk en zorgen ervoor dat alles volgens de hygiënevoorschriften wordt afgewerkt. Met onze flexibele manier van werken slagen we erin om dit te combineren met de werkzaamheden voor de nieuwbouw. Daarbij is afstemming met elkaar en met de opdrachtgever van groot belang.