Upgrade
Lypack-fabriek Ausnutria,
Leeuwarden

Ausnutria
Leeuwarden

Toekomstbestendig
In de voormalige Lypack-fabriek op industrieterrein De Zwette in Leeuwarden worden in Kampen geproduceerde poeders gemengd, verpakt en klaargemaakt voor distributie naar klanten. Aangezien Ausnutria haar producten over de hele wereld exporteert, moet dit proces voldoen aan alle eisen van de verschillende inspectiediensten. Het internationale zuivelconcern vond in ons een betrouwbare regiepartner om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Stap voor stap
In Leeuwarden behelst de operatie het stap voor stap aanpakken van alle productieruimtes. In grote lijnen gaat het om het vervangen van de vloer van stelconplaten door onderheide, dragende betonvloeren met een vloerafwerking. En om het vervangen van tussenwanden door hygiënische sandwichpanelen en het installeren van plenumplafonds. Voor een efficiënte productie wil Ausnutria bovendien van sommige ruimtes één grote maken, of juist grote ruimtes opdelen. Daarnaast creëren wij extra ruimte voor nieuw aangeschafte machines. Door gebruik te maken van hermetisch afsluitende stofschotten zijn de productieruimten gescheiden van de bouwactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat de productie ongehinderd door kan gaan.

Interfacemanagement
Om dit alles in een going on concern-situatie mogelijk te maken, vergt het uiterste van onze planningsvaardigheden en interfacemanagement: wij brengen als regievoerder de belangen van productie en bouw samen in een lean-planning voor steeds ongeveer vier weken vooruit. Hierbij blijven we voortdurend in overleg met Ausnutria en bouwpartners. Flexibiliteit is het sleutelwoord: alles op alles zetten om zo efficiënt mogelijk te werken, met zo min mogelijk impact op de productie. Om dit te waarborgen werken we zoveel mogelijk met eigen werknemers, die uitstekend op de hoogte zijn van de veiligheids- en hygiënevoorschriften.

3D-model
Terwijl we in één deel van de fabriek aan het werk zijn, verzorgen we de engineering voor de volgende fase. Hiervoor maken we gebruik van het 3D-model dat we maakten op basis van een complete scan van het fabriekscomplex. Na een controle van onze tekeningen door de constructeur van Ausnutria konden we verder met de uitvoering.

Maandagen
De grote uitdaging van dit project zit in de logistiek. In een fabriek die produceert volgens strenge voedselveiligheidsnormen is het niet mogelijk om met bouwmaterialen door de productieruimtes te gaan. Gelukkig ligt op maandagen de productie stil. Op die dagen werken we van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Dan zorgen we ervoor dat een weekvoorraad aan bijvoorbeeld boorpalen, sandwichpanelen en plafonds op de juiste plek komt. Op de overige dagen bereiden we de materialen voor buiten de hygiënezone. We zagen daar bijvoorbeeld de wandpanelen precies op maat, zodat ze alleen nog gemonteerd hoeven worden. Dit is mogelijk dankzij het 3D-model.

Stelconplaten
Ook het sloopwerk hebben we op de maandagen geconcentreerd, waarbij we het afval goed ingepakt naar buiten brachten. De stelconplaten van de oude vloeren bijvoorbeeld gingen – door de productie in plastic verpakt – op een heftruck naar achter op het terrein, waar ze een tweede leven krijgen als extra parkeerplaats.