
We vinden het belangrijk dat de bewoners goed worden geïnformeerd. Daarom nemen we ze in samenwerking met Elkien zoveel mogelijk mee in het bouwproces. Zo zijn de bewoners in een vroeg stadium op de hoogte van de plannen. Ze worden met raad en daad bijgestaan door onze bewonersconsulente.
Volgens de regels kan een grootonderhoudsproject pas van start gaan als 70% van de bewoners akkoord gaat met het voorgestelde plan. We hebben de plannen gepresenteerd aan de bewoners van de galerijflats. Ook is er een klankbordcommissie samengesteld die bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het plan. Deze commissie bestaat uit de bewoners en een vertegenwoordiger van het huurdersplatform. We kunnen met trots zeggen dat we op bijna 100% deelname zitten. Na de bouwvak beginnen we met de werkzaamheden.
We hebben besloten om voor dit project een proefwoning op te zetten. In deze volledig uitgewerkte woning laten we bijvoorbeeld zien welke installaties worden geplaatst en hoe de bediening werkt. De bewoners krijgen zo een gedetailleerde indruk van wat we gaan doen met hun woning. Zo weten ze waar de wijzigingen zitten ten opzichte van hun huidige woning en wat voor overlast ze hierbij kunnen verwachten.
Het project is volledig geëngineerd als NOM (Nul-op-de-meter) waardoor het in de toekomst relatief eenvoudig is om de cv-ketels te vervangen door warmtepompen. We maken de gevels en het dak klaar voor zonnepanelen zodat deze in een later stadium makkelijk te plaatsen zijn. De schil van de flats wordt geïsoleerd en er komt isolerende beglazing in. De gevels worden afgewerkt met steenstrips. Daarnaast voorzien we de woningen van een nieuw ventilatiesysteem en vervangen we alle kozijnen voor kunststof kozijnen. Waar nodig vervangen we douches en wc’s. Omdat alle installaties in de bestaande plattegronden zijn ingepast, verandert er voor de bewoners qua indeling niets aan de woningen.
We hanteren een LEAN-werkwijze, waarbij we onze werkprocessen zodanig inrichten dat we het project met zo weinig mogelijk verkwisting en in een strakke planning kunnen realiseren. Met onze co-makers stemmen we tijdens de frequente planningsoverleggen alle bouwactiviteiten zorgvuldig af. We ondersteunen elkaar waar nodig en zorgen zo voor een efficiënte manier van werken. In totaal werken we twaalf dagen aan een woning. We starten elke dag met een nieuwe woning. Na de sloopwerkzaamheden voorzien we de keukens van nieuwe tegels, frontjes en een nieuw werkblad. In douche en toilet komen nieuw sanitair en zo nodig nieuwe tegels. Ten slotte vervangen we de kozijnen door kunststofkozijnen met dubbele beglazing.
Tijdens de opnames hebben we de huurder centraal gesteld, we hebben bewoners gevraagd wat ze belangrijk vinden; wat vinden ze goed aan hun woning, en wat vinden ze minder prettig? Daar kwamen punten uit, die we tijdens de werkzaamheden meteen aan kunnen pakken. Zoals het vervangen van hang- en sluitwerk om het gevoel van veiligheid te vergroten. Ook de energiezuinigheid en tochtdichtheid werden als ‘slecht’ ervaren; het hele project is erop toegespitst om daar verbetering in te brengen. Men noemde ook de geluidsisolatie, die te wensen overliet. Aan de hand van deze woongenotindex kunnen we goed inspelen op een aantal wensen van de bewoners.
De galerijwoningen hebben allemaal een balkon, voor de bewoners erg belangrijk voor hun wooncomfort. Om het gebouw goed te isoleren, worden deze balkons wel dichtgezet. Door het toepassen van grote openslaande ramen kunnen de bewoners ’s zomers nog wel lekker van het zonnetje genieten. Met als bijkomend voordeel dat ze ook ’s winters van hun ‘vierseizoenenbalkon’ gebruik kunnen maken.