8 woningen,
Marum

Wold & Waard
Marum

Energieneutraal in 2050

Het doel van Wold & Waard is om in 2050 al haar woningen tenminste energieneutraal te hebben gemaakt. Daarmee vermindert de corporatie de uitstoot van CO2, en blijven tegelijk de woonlasten van de huurders op een betaalbaar niveau. Naar verwachting zal de gasprijs in de komende jaren aanzienlijk stijgen. Met deze renovatie blijft die kostenstijging voor de bewoners beperkt, waarmee we een bijdrage kunnen leveren aan betaalbare huisvesting in de sociale huursector in het Westerkwartier.

Technische details

Jorritsma bouw maakt aan de Margrietlaan en de Acacialaan in Marum acht bestaande woningen geheel nul op de meter (NOM). De woningen worden ingepakt in een dikke laag isolatiemateriaal zodat er een thermische schil ontstaat. In slechts twee dagen tijd (buitenzijde) krijgen de woningen met deze nieuwe schil een zeer fraaie en moderne uitstraling. We maken hier gebruik van een slim systeem dat je esthetisch kunt aanpassen aan de stedenbouwkundige eisen van de regio. Dit type is ontworpen door Heeren 3 Architecten. Op het dak komen zonnepanelen. We voorzien de huizen van een warmte-terugwin-ventilatiesysteem en van warmtepompen. We hebben een geïntegreerde oplossing gevonden voor de geluidsoverlast van de lucht-water-warmte pomp – een veelgehoord probleem bij deze manier van verwarmen.

Een pilot beginnen

Het NOM maken van bestaande woningen is nieuw voor Wold & Waard, maar ook voor haar huurders. De huurders van deze proefwoningen zijn echter goed voorbereid, en ze weten ook dat we van hun ervaringen willen leren. Het is belangrijk om het samen te doen. Daarom betrekken we de bewoners in alle stappen die we moeten zetten. Wold & Waard heeft voor deze pilot ook de huurders laten meebeslissen bij de aannemersselectie. De huurders in Marum vonden ons ontwerp het mooist. De mensen zijn erg enthousiast over de pilot, ze hebben straks dan ook veel meer comfort en de kosten van het energieverbruik worden ook nog eens lager.

Wold & Waard heeft alle “innovators” goed geïnformeerd middels informatiebijeenkomsten en excursies, die begeleid zijn door bewonersconsulenten. Ruim voor de start van de werkzaamheden hebben wij op verschillende momenten de mensen tekst en uitleg gegeven over de werking van een warmtepomp, het ventilatiesysteem en het koken op inductie. We hebben bovendien uitgelegd wat erbij komt kijken als in een aantal dagen tijd een nieuwe thermische schil wordt geplaatst. En – heel belangrijk! – wie er zoal bij hen over de vloer komen om al deze werkzaamheden uit te voeren.