Aldi, Smilde

Aldi
Smilde, Drenthe
Gereed
2018

Project type

Spiegelbeeld

Aldi had al een supermarkt op het terrein in Smilde. Die is gesloopt, samen met een belendende woning, om een groter gebouw terug te kunnen bouwen, met ruimere paden en meer ruimte. Het gebouw is opgetrokken door een staalconstructie op een betonnen funderingsbalk, met een betonnen vloer, kalkzandsteen spouwbladen en een gemetselde buitengevel, met een plat dak van geïsoleerde dakplaten.

Het gebouw is het spiegelbeeld van het filiaal in Sint Annaparochie: ook is het dak iets hoger dan bij die winkel. Binnen worden onder meer een kantine en sanitaire voorzieningen gerealiseerd. Het winkelbedrijf richt de rest van het gebouw na oplevering zelf in als supermarkt, die dan in augustus zijn deuren opent.

Omgevingsmanagement

Het Aldi-filiaal staat aan de Drentse Hoofdvaart en is aan de achterzijde en de zijkanten omringd door woningen en bedrijven. Dat betekent dat Jorritsma Bouw veel aandacht moest besteden aan veilig transport en toegankelijkheid, met name bij de aanvoer van de liggers van de staalconstructie, die 25 meter lang zijn. De bouwketen werden in overleg met de buren zo opgesteld dat zij hun oprit goed en veilig konden blijven gebruiken.

Jorritsma Bouw is al enkele jaren de vaste partner voor kleine verbouwingen en reparaties in de Friese Aldi-vestigingen. Het bedrijf wordt nu ook steeds vaker in de arm genomen voor nieuwbouw. Behalve de compleet nieuwe filialen verzorgt Jorritsma Bouw momenteel ook de uitbreiding van een filiaal in Roden.