Recycle Boulevard,
Leeuwarden

Omrin Estafette
Voltastraat, Leeuwarden
Gereed

Circulair bouwen

We hebben voor de Recycle Boulevard het voormalige winkelpand met showroom van Woonboulevard Leeuwarden verbouwd. Het gebouw heeft onder andere een nieuwe entree met luifel gekregen. Verder is er een horecagedeelte gerealiseerd, met daarnaast ruimtes die dienen als spreekkamer, leslokaal of atelier. Dit wordt een innovatieve plek voor inspiratie, recycling, upcycling en een goed voorbeeld voor een inclusieve samenleving en circulaire economie. Jorritsma Bouw en initiatiefnemer Omrin Estafette vonden elkaar in het streven naar gesloten kringlopen. Wij zagen dit project als een uitgelezen kans om invulling te geven aan circulair bouwen, een van de speerpunten van ons beleid.

Hergebruik

Bij alles wat tijdens het verbouwingsproject is aangepakt, hebben we steeds gekeken of er materialen aanwezig waren die we konden hergebruiken. Dat was onder andere het geval bij de flexibele binnenwanden die we opnieuw konden plaatsen in de nieuwe indeling. Vervolgens hebben we in de omgeving gezocht of we daar materialen konden vinden die herbruikbaar waren. Het doel was om zo weinig mogelijk nieuwe materialen toe te passen. Dat mocht echter niet ten koste gaan van de kwaliteit. Soms was het nodig om nieuwe materialen aan te schaffen, bij gebrek aan herbruikbaar materiaal of uit kostenoverweging. In die gevallen hebben we waar mogelijk producten toegepast met een cradle-to-cradle- of een circulair keurmerk.

Betrokken

Als betrokken bouwer hebben wij erg veel waardering voor de maatschappelijke kant van dit project. We vonden dit zo’n mooie opdracht dat we een deel van de werkzaamheden hebben gesponsord. Overigens hebben medewerkers van Omrin en vrijwilligers ook zelf de handen flink uit de mouwen gestoken. Ze hebben het schilderwerk gedaan en legden de vloeren. Waar nodig sprongen wij bij.

Inclusieve samenleving

Twintig jaar geleden is Omrin Estafette in samenwerking met de gemeente Leeuwarden gestart met het opzetten van kringloopwinkels. In zeven gemeenten zijn de winkels te vinden; de nieuwe Recycle Boulevard is het vlaggenschip. Het bijzondere aan dit project is dat er ook kunstenaars bij betrokken zijn die afval van Omrin en Estafette als grondstof voor hun werk gebruiken. De nieuwe winkel biedt daarnaast onderdak aan tal van maatschappelijke organisaties. Zo loopt er een traject van de Stichting Lezen & Schrijven om de laaggeletterdheid aan te pakken. En bakken de meiden van Stichting Fier – die te maken hebben gehad met geweld in afhankelijkheidssituaties – taarten met lokale en duurzame ingrediënten.