Woon-winkelcomplex
De Remise,
Bolsward

Jorcom BV Planontwikkeling
Bolsward
Gereed

Sectoren

Project van de lange adem

De Remise is een nieuwbouwproject van de lange adem en veel geduld. Dat was donderdagochtend 13 september 2012 niet anders bij het slaan van de eerste paal. Terwijl genodigden en aanstaande bewoners stonden te wachten op de eerste klap begaf de hei-installatie het. De symbolische eerste paal ging pas de grond in toen iedereen in de Groene Weide al aan de koffie zat.

De Remise bestaat uit vier bouwlagen in twee bouwblokken en biedt ruimte aan 27 huur- en 12 koopappartementen met op de begane grond ruimte voor kantoren en een Aldi supermarkt. De verwachting is dat het nieuwbouwproject eind 2013 begin 2014 gereed zal zijn. Op dit moment zijn er nog vijf koopappartementen beschikbaar. Het complex wordt gebouwd door Jorritsma Bouw.

Arriva-directeur Anne Hettinga keek na afloop even terug op de lange en moeizame voorgeschiedenis van De Remise. Voor hem begon die kort na zijn aanstelling, twaalf jaar geleden. ,,Je zou die hele periode wel een slapstick, klucht of soap kunnen noemen. Er was heel veel leuk, maar ook heel veel ergernis over de gang van zaken.”

Afmijnen

Een van de bijzondere momenten was een vergadering van de Bolswarder gemeenteraad waar de vergunningaanvraag voor een gebouw van zeven verdiepingen behandeld. Door de vele schorsingen en onderbrekingen wist om elf uur niemand meer wie waar voor of tegen was. Burgemeester Vroegindeweij redde de situatie door te gaan afmijnen: Wie is er voor 7 bouwlagen, wie voor 6. Enzovoort. ,,Bij vier ging men akkoord en waren wij 4,5 miljoen armer…”

Hettinga kwam ook nog even terug op het plaatsen van hekken om het terrein. Het werd volop  als gratis parkeerterrein gebruikt en dat opgeteld bij het moeizame proces, maakte dat Hettinga als ‘een kleine daad van protest’ op een zondagnacht hekken liet plaatsen. Het leidde tot een stortvloed aan reacties van de Bolswarders. ,,Aan die hekken moest ik vanochtend denken toen ik hier aan kwam rijden, want er staat weer een hek om het terrein…”

Heien en boren

Woningcorporatie Elkien bouwt 27 huurwoningen in de betaalbare sector, laat directeurbestuurder Alex Bonnema weten. De huurprijs van de woningen ligt tussen 500 en 550 euro en is daarmee voor mensen met een smalle beurs bereikbaar. Pas in een later stadium wordt begonnen met het zoeken van huurders voor de woningen. Elkien investeert ruim 5 miljoen euro.

Intussen gaat het heien nog wel even door. In totaal moeten er 312 palen van 17 meter worden geslagen. In aangrenzende panden is apparatuur geplaatst om de trillingen te meten. Als de normen worden overschreden gaat men over op boren om schade aan de panden te voorkomen.