12 energiezuinige
woningen,
Dokkum

Thús Wonen
Dokkum

Project type

Wensen van de opdrachtgever

De grootte, plattegrond en uitstraling, maar ook de energieprestatie van de woning bepalen we aan de hand van de wensen van de opdrachtgever. Thús Wonen had bijvoorbeeld behoefte aan levensloopbestendige woningen. Die creëerden wij door een slaapkamer en de badkamer op de begane grond te situeren. Onder de kap bevindt zich ook nog een slaapkamer, die opgedeeld kan worden in twee. Dat maakt de huizen geschikt voor bewoning in iedere levensfase van de huurder: met een gezin, als stel of als alleenstaande, al dan niet met een lichamelijke beperking.

Energiezuinig
Om de woningen ook op energiegebied toekomstbestendig te maken hielden we de gasleiding buiten de deur. De woningen worden verwarmd via een lucht-water-warmtepomp. Die staat in de aangebouwde gemetselde, geschakelde berging. De buitenunit komt op het platte dak van die berging. Dankzij optimale isolatie en zonnepanelen op het dak komen de huizen uit op een EPC van 0,4. Op esthetisch gebied zorgde onze architect Penta uit Harlingen voor een mooie aansluiting bij de omgeving, door te werken met gele gevelsteen en oranje dakpannen. In de kopgevels zit een strook metselwerk in een contrasterende bruine steen, gelijk aan die van de plint.

Sloop
Bij de sloop van de oude woningen moesten we rekening houden met asbest, dat op een veilige manier verwijderd is. Voor de aanwezige vleermuizen in de spouwmuren en huismussen onder de dakpannen (beide beschermde diersoorten) hebben we in de directe omgeving nestkasten geplaatst. In de nieuwbouw maken we ruimte voor hen in nestkasten op de kopgevels en vogelvides onder een deel van de daken.

Bouwen = Samenwerken

De woninglijn is gebaseerd op de kracht van samenwerking met vaste partners. Door steeds voort te borduren op een goed doordachte basis kunnen we slimmer, efficiënter en goedkoper bouwen. Afhankelijk van de wensen kiezen we per project het optimale scenario. Het ontwerp van de woningen komt geheel tegemoet aan de wensen van de opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid, techniek en toekomstwaarde.

Flexibel wonen met opties
Ons concept maakt het mogelijk om de bewoners de keus te bieden uit een badkamer met douche, wastafel en toilet in één ruimte, of een aparte douche- en toiletruimte. Ook kunnen ze een tweede slaapkamer op de verdieping laten creëren. Uiteraard zit er wel een deadline op dat keuzemoment. Wij begeleiden Thús Wonen bij het op tijd verzamelen van de juiste gegevens, zodat wij zonder vertraging de juiste huurdersopties kunnen uitvoeren.

Het project is turnkey, wat betekent dat wij de opdrachtgever alle werk uit handen nemen, van vergunningsaanvraag tot sleuteloverdracht. Om echter de afstand tussen huurders en corporatie niet te groot te maken, doen we de communicatie met de bewoners samen met Thús Wonen. Zo organiseren we samen een bewonersmiddag als de huizen bijna klaar zijn, zodat de huurders een indruk kunnen krijgen van hun nieuwe woning en bijvoorbeeld vast de maat kunnen nemen voor gordijnen. Bij die gelegenheid geven we ook uitleg over de installaties.