38 appartementen
Nachtegaalstraat,
Drachten

Accolade
Drachten
Gereed
2017-2018

Geen gas, wel zon

In een flatgebouw van vier woonlagen komen 38 appartementen. Met een vloeroppervlak van circa 50 m2 en één slaapkamer zijn ze vooral geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het gebouw wordt samengesteld uit een palenfundatie, betonwanden, betonvloeren, houtskeletbouw-gevels en aluminium kozijnen. We hebben ingezet op energiebesparing. Een van de redenen waarom het project aan ons is gegund, is dat we de appartementen gasloos gaan bouwen. De benodigde energie wordt opgewekt middels zonnepanelen.

De flats krijgen een warmte-luchtpomp en vloerverwarming. Met de pomp wordt – via ventilatieroosters in de gevels – frisse lucht van buiten naar binnen getrokken. In de woning wordt de lucht opgewarmd en vervolgens via een afzuigsysteem weer gebruikt voor de vloerverwarming. Een elektrisch aangedreven verwarmingselement zorgt voor eventuele bijverwarming.

Bewoners en omgeving

Accolade heeft een bewonersraad geformeerd die kan meedenken en meepraten. Tijdens de bouw zullen we voor de toekomstige bewoners en de omgeving een of meer kijkersdagen organiseren. De buurt hebben we voor de start van de bouw middels een brief geïnformeerd over de werkzaamheden. De eigenaar van de naastgelegen bioscoop houden we op de hoogte van de transporten. Hij kan dan tijdig maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de bioscoop op alle momenten goed toegankelijk blijft.

Verdiepingen

De basis voor deze woningen wordt gevormd door mortelschroefpalen – deze geven minder trillingen dan heipalen zodat overlast voor de omgeving wordt beperkt. Daarop zijn breedplaatvloeren gelegd. Na plaatsing van installatiewerk en wapening zijn de vloeren afgestort; we hebben inmiddels de derde verdieping bereikt. Aan de hand van een strak leverschema zijn de woningscheidende wanden geplaatst. In de komende periode monteren we de houtskeletbouwelementen op de begane grond.

Strak leverschema
Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Per verdieping plaatsen we twaalf prefab betonwanden van achttien ton per stuk. We hebben een detailplanning gemaakt die ervoor zorgt dat materiaal en materieel tijdig aanwezig zijn. De leverancier van de prefab betonwanden maakt in overleg met ons van tevoren een transportschema. Door deze goede voorbereiding kunnen we elk half uur een wand plaatsen.

Verder lezen?

Door een gasexplosie in het appartementencomplex aan de Nachtegaalstraat in Drachten zijn in december 2015 twaalf appartementen ingestort. Woningstichting Accolade besloot op deze plaats een nieuw appartementencomplex te bouwen. De 38 appartementen worden rond de zomer van 2018 opgeleverd. Met een vloeroppervlak van in totaal circa vijfenvijftig vierkante meter en één slaapkamer zijn de appartementen vooral geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens.