Combischool,
Koudum

Stichting Gearhing en Bestuur Bureau, Nije Gaast
Koudum
Gereed
2014-2015

Project type

Fundering en isolatie

We hebben de fundering uitgegraven en volgestort met 170 m3 beton. Daarop een staalconstructie in combinatie met kalkzandsteen lijmwerk. Er is 20 ton staal verwerkt. De staalconstructie bevatte veel losse onderdelen. We hebben overzicht gehouden door een nauwkeurige en juiste maatvoering op het casco.

Voor de isolatie adviseerden we al in het voortraject om het systeem Isobouw Slimfort® te gebruiken. Bij dit systeem ontstaan – in tegenstelling tot de oorspronkelijk geplande houtskeletelementen – geen koudebruggen. Verder plaatsten we aluminium (buiten) en houten (binnen) kozijnen. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich vliesgevels, tussen de lokalen en gangen paneelwanden.

Afbouw

Door de grote hoogtes en de schuine punt van de bovenverdieping hebben we veelvuldig gebruik moeten maken van rolsteigers en hoogwerkers. Vooral in de afbouwfase deed dat een beroep op de zorgvuldigheid en voorzichtigheid van onze mensen. Want tegen het dak zijn akoestische platen gemonteerd die gemakkelijk beschadigd kunnen raken.

Het nieuwe schoolgebouw voldoet aan de eisen van het Frisse Scholen concept. Het is geheel uitgerust met ledverlichting. In de lokalen zijn intelligente sensoren geplaatst. Die zorgen ervoor dat overdag de lampen minder licht geven aan de raamkant dan aan de gangkant. Voor de klimaatbeheersing zijn een warmtepomp en een luchtbehandelingskast geïnstalleerd. De lamellen aan de buitenzijde zijn op onze suggestie uitgevoerd in het onderhoudsarme Accoya®. Op de vloer komt eveneens onderhoudsarm marmoleum en PVC; in het speellokaal linoleum. De wanden in de gang krijgen dik, slijtvast en afwasbaar behang.