Ecostyle,
Oosterwolde

Ecostyle
Oosterwolde
Gereed

BREEAM Outstanding *****

Het bedrijf wil dat in zijn nieuwe pand combineren met bruikbaarheid en betaalbaarheid. Om deze duurzaamheidsambitie vorm te geven, is ingezet op een BREEAM Outstanding ***** certificaat voor zowel kantoor als magazijn. In Noord-Nederland het eerste park met zo’n hoge duurzaamheidsambitie.

Bij de materiaalkeuze is uitgegaan van het cradle-to-cradle-principe en de algehele duurzaamheid van (biobased) materialen. De gebouwen zijn zelfvoorzienend op gebied van energie. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn het zuiveren van het eigen rioolwater en hergebruik van regenwater. De bouwlocatie in Oosterwolde (Fr) is het eveneens door ECOstyle ontwikkelde ECOmunitypark. Een uniek ecologisch werklandschap, waar ambitieuze ondernemers hun huisvestingsideaal kunnen realiseren.

Oog voor mens en milieu

Tijdens het hele bouwproject heeft Jorritsma Bouw opdrachtgever, gebouwontwikkelaar Zethoven Bouwplan Groep en de omgeving regelmatig geïnformeerd. Deze zorgvuldige communicatie is een van de aspecten van het BREEAM-traject. Een ander aspect is de bouwplaatsinrichting. Hier hebben wij nadrukkelijk rekening gehouden met het milieu en energieverbruik. Zo stonden er zonnepanelen op de bouwketen. Maar ook het logistieke proces hebben we zo efficiënt mogelijk ingericht, zodat vrachtverkeer zo weinig mogelijk kilometers maakte. Die aanpak met oog voor mens en milieu past uitstekend bij de filosofie van Jorritsma Bouw.

Bouwproces

Voor de fundering zijn 1250 palen geheid. In de ruwbouwfase is in totaal 700.000 kg beton verwerkt. Op de betonfundering is een staalconstructie geplaatst waarvoor 80.000 kg staal is gebruikt. Er is bij de bouw 112.000 hout met FSC- of het PEFC-keurmerk gebruikt. De afbouw zonder buitenkozijnen vroeg om een innovatieve aanpak. Door tijdelijke voorzieningen aan te brengen zijn we er in geslaagd dit op een mooie manier op te lossen.

Prijswinnaar

Op 8 maart zijn in Londen de internationale BREEAM-awards voor de meest duurzame gebouwen ter wereld uitgereikt. Inzendingen komen alleen voor nominatie in aanmerking als ze minimaal het certificaat excellent (vier sterren) hebben. Het moet aantoonbaar zijn dat het ontwerp en/of management heeft uitgeblonken in elke milieucategorie van BREEAM, van energie tot ecologie. De Nederlandse inzendingen werd door een deskundige jury gekozen uit ruim veertig genomineerde gebouwen.

 Het BREEAM Outstanding ***** (vijf sterren) kantoor en magazijn van onze opdrachtgever ECOstyle won in de categorie ‘industrie’. In het juryrapport werden vooral de ligging in het duurzame werklandschap ‘Ecomunitypark’ in Oosterwolde en de levering van energie en warmte geprezen. Met zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater levert het gebouw een waardevolle bijdrage aan de omgeving. Wij zijn trots op onze bijdrage aan dit bijzondere bouwproject.