12 energieneutrale
woningen, Den Hoorn

Stichting Woontij
Den Hoorn, Texel
Gereed
2014-2015

Hoge ambitie

We bouwden drie series woningen in blokken van vier. In totaal zes starters- en zes seniorenwoningen. Naar de straatkant hebben ze de uitstraling van één groot huis. Dat sluit goed aan bij de karakteristieken van het lintdorp. De woningen passen ook bij het streven van Texel: het eiland wil in 2020 zelf in zijn energie kunnen voorzien. Stichting Woontij ging in eerste instantie voor “energiezuinig”. Het dorp legde de lat nog iets hoger: “energieneutraal”. Dankzij een subsidie van het Waddenfonds konden we deze energie-nul woningen realiseren.

Energieneutraal

De woningen zijn volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. We hebben ze extreem goed geïsoleerd. Daardoor is er nauwelijks warmteverlies. De buitenschil kent een isolatiewaarde van Rc=10 m2K/W. Dat konden we bereiken door tijdens de ruwbouw continu te letten op eventuele lekkages en die meteen op te lossen.

We hebben overal triple glas geplaatst. Gebalanceerde ventilatie met WTW reduceert het warmteverlies nog verder. Een collectieve warmtepomp is gekoppeld aan vloerverwarming. Deze levert warmte en kan ’s zomers (beperkt) koelen. Een zonneboiler zorgt voor warm water. Andere energiebesparende maatregelen zijn het gebruik van hottfill apparatuur, WTW op douchewater en standby-killers. Er zijn 53 zonnepanelen goed voor een overproductie van elektriciteit. Die compenseert het gasgebruik van de cv-ketels. Het installatiewerk was in de vertrouwde handen van Van Seggeren Installatiebedrijf. Ze lieten bij de keuze van apparatuur gebruiksvriendelijkheid zwaar meewegen.

Inspraak bewoners

De huurders hadden veel inspraak in hoe de woningen eruit kwamen te zien. Geen enkele woning is van binnen hetzelfde. Om binnen het budget te kunnen blijven, mondde de traditionele aanbesteding uit in een bouwteamconstructie. Jorritsma Bouw nam de regie en haalde samen met de andere partijen de stofkam door de plannen. We hebben op veel onderdelen kunnen winnen door eenvoudiger of effectiever te bouwen dan oorspronkelijk bedacht was.

Bouwen op een eiland

Bouwen op een eiland kent uitdagingen. Want hoe krijg je bijvoorbeeld een heistelling op het eiland, als Rijkswaterstaat die te zwaar vindt voor de veerbrug? Na veel overleg is er uiteindelijk toestemming gekomen. Bouwen op een eiland maakt bovendien een goede planning noodzakelijk. Zowel van menskracht als van materieel en materiaal. We zijn daar goed in geslaagd en konden de woningen in maart 2015 opleveren.