Appartementencomplex
It Noard, Workum

Idesta Zorggroep
Workum
Gereed
2015

Nieuwbouw en restauratie

Op het voormalige NOBA-terrein bouwde Jorritsma Bouw 27 appartementen. 17 koop- en huurappartementen aan de straatzijde, 10 huurappartementen voor Idesta Zorggroep aan de achterkant. Aan de straatkant kreeg het complex zes verschillende gevels. De markante trapgevel in het midden hebben we aan de hand van oude foto’s zorgvuldig gerestaureerd. We gebruikten oude stenen in combinatie met een snijvoeg. Daarnaast brachten en restaureerden we authentieke elementen terug in de gevel.

Planning en logistiek

Op 23 maart ging de eerste van 165 boorpalen de grond in. We hadden toen al besloten de planning te herzien. Het oorspronkelijke idee was de twee rechter bouwblokken pas te bouwen als de rest klaar was. Dat zou ruimte voor een kraan en opslag opleveren. Wij adviseerden deze blokken toch meteen te bouwen. We konden daardoor drie maanden vóór de geplande datum opleveren. Het betekende wel dat de kraan half op straat moest staan. Via e-mail informeerden we steeds de omwonenden. En we zorgden ervoor dat het materiaal just in time geleverd werd. Overlast voor de buurt bleef daardoor beperkt.

Oude fundering

Tijdens het uitgraven bleek aan de zijkant van het bouwwerk nog een oude fundering te liggen. Weghalen zou betekenen dat we onze aanvoerroute kwijt waren. We hebben er daarom voor gekozen hem te laten zitten. Het beton voor de nieuwe fundering hebben we ertegenaan gestort.

In gebouw A zijn de wanden opgetrokken uit kalkzandsteen met een breedplaatvloer en daar bovenop een kanaalplaatvloer. Vlak voor de bouwvak konden we – in kleine kring – het hoogste punt vieren. De afbouw bestond voornamelijk uit het plaatsen kunststoffen kozijnen en deuren. Verder legden we marmoleum en pvc in de zorgappartementen, en regelden we het stukadoors- en sauswerk. In de monumentale woning zat ook nogal wat timmerwerk dat we zelf hebben gedaan. Hier ook geen kunststof maar houten deuren en kozijnen.

Luchtdicht en maatvast

Het is een complex gebouw, met veel hoekjes en verschillende dakconstructies en veel details. Toch zijn we erin geslaagd om een zeer luchtdicht gebouw op te leveren. De eis was een qv10-waarde van 0,64, we hebben 0,2/0,3 bereikt.

Op het binnenterrein is een staalconstructie gecombineerd met betonnen galerijplaten. We adviseerden om bij de galerij stalen “handjes” te plaatsen, waar loopbruggen op liggen vanaf de galerij naar de voordeuren. Die handjes vervangen het oorspronkelijke plan: de constructie van gebouw B (achterzijde) naar gebouw A (straatkant) doorvoeren. Het voordeel was dat we gebouw A compleet konden optrekken en dat we pas daarna de betonbordessen legden. Die zijn bij oplevering dus nog als nieuw: schoon en zonder beschadigingen. Maatvastheid was echter bijzonder belangrijk! Complimenten voor onze werkvoorbereider zijn hier op zijn plaats.