Gomarus College,
Leeuwarden

Gomarus College
Leeuwarden
Gereed
2017-2018

Onderhoudsarm

In het ontwerp is rekening gehouden met onderhoudsarme producten zoals aluminium kozijnen. Verder bouwen we traditioneel: we maken gebruik van kanaalplaatvloeren en kalkzandsteen. Om de verdeling van de lokalen in de school flexibel te houden maken we gebruik van metal stud scheidingswanden. Hierdoor kan de school later makkelijk op een andere manier worden ingericht. Maar we zijn niet alleen verantwoordelijk voor het gebouw zelf. We realiseren ook de inrichting van het schoolterrein en het groen.

Efficiënte planning

Begin 2018 beginnen we met de afbouw van het schoolgebouw. De werkzaamheden zijn volgend jaar voor de bouwvak klaar zodat de school voor de start van het nieuwe schooljaar kan verhuizen. We zorgen voor een goede voorbereiding op detailniveau en passen raakvlakkenmanagement toe. Dit resulteert in een efficiënte en realistische planning zodat we binnen de tijd en budget kunnen bouwen.

Karakteristieke uitstraling

Het metselwerk zorgt ervoor dat het gebouw een karakteristieke uitstraling krijgt. We maken gebruik van verschillende metselverbanden: staand verband in combinatie met halfsteensverband en wildverband. In sommige gevelvlakken laten we de stenen verspringen. We passen in het metselwerk circulair bouwen toe: de stenenmix die we gebruiken bestaat uit vier verschillende soorten gerecyclede uitgesorteerde stenen.

Bewuste Bouwers

Omdat we de school in een bestaande wijk bouwen, houden we veel rekening met de omgeving. Voor het beperken van overlast en om een ‘beste buur’ te zijn, melden we de bouwplaats aan bij Bewuste Bouwers. Middels nieuwsbrieven doen we aankondigingen over de werkzaamheden waar de omgeving hinder van zou kunnen ondervinden. Men kan ook contact met ons opnemen voor klachten of opmerkingen.

Informatieavond
We hebben voor de start van de bouw de omwonenden tijdens een informatieavond geïnformeerd over de werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld besproken dat we voor dit project boorpalen gebruiken om trillingsschade te voorkomen. Met deze communicatie nemen we de vragen van omwonenden over mogelijke overlast serieus. Daarnaast hebben we een preventief schadebeleid: aansluitend aan de informatieavond heeft een expert bij omwonenden een opname gemaakt om de staat van hun huis vast te stellen.

Vakmanschap overdragen

Regelmatig bezoeken docenten en leerlingen van de opleiding bouwkunde van het Friesland College – in overleg en met goed keuring van Gomarus’ bouwbegeleider M. Zuidema – onze bouwplaats. Zij waren bijvoorbeeld aanwezig bij het boren van de funderingspalen en keken mee hoe de verschillende verbanden worden gemetseld. Jorritsma Bouw is altijd op zoek naar scholingsprojecten waarbij er een optimale mix is tussen praktijk en theorie. Projecten waarbij studenten een levensechte kijk op de wereld van de bouw krijgen en aansluiting vinden bij ontwikkelingen als circulair bouwen.

Verder lezen?

Voor het eerst in zijn bijna vijftigjarig bestaan mocht het Gomarus College een nieuwe school laten bouwen in Leeuwarden. Het werd een compact en duurzaam gebouw met een warme uitstraling, naar ontwerp van Wind Architecten Adviseurs gebouwd door Jorritsma Bouw en Pranger-Rosier Installaties. Op dinsdag 11 juli leverden ze het gebouw op.